Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη

Δελφών & Μιαούλη, 546 42

2310 828989

Τηλέφωνο Ιερού Ναού

Ιερός Ναός
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Λίγα λόγια για τον Ναό μας την Ιστορία του

Ο Ναός

Σε πρώτη φάση λειτούργησε ως ναός ο υπόγειος χώρος, κατακόμβη του σημερινού Ιερού Ναού. Τα θυρανοίξια του Ναού τελέσθηκαν το 1984 και τα εγκαίνια στις 2 Νοεμβρίου του 1986.

Προσκηνύματα

Η επίσκεψη και παραμονή του Τιμίου Σταυρού από τα Ιεροσόλυμα το Σεπτέμβριο το 2010, της Παναγίας της Αγιοταφίτισσας το 2014 και της Εσθήτας της Παναγίας το 2016 αποτέλεσαν για την Ενορία μας και την Θεσσαλονίκη εν γένει μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη ευλογία.

Μυστήρια

gamos

Γάμος

Η ακολουθία του Γάμου αποτελείται από δύο μέρη, που παλαιότερα τελούνταν χωριστά, αλλά σήμερα τελούνται το ένα μετά το άλλο: το πρώτο είναι η “Ακολουθία του Αρραβώνος” και ακολουθεί η “Ακολουθία της Στέψης” που αποτελεί το κυρίως μυστήριο.

Βάπτιση

Για την Ορθόδοξη εκκλησία το βάπτισμα αποτελεί ένα από τα επτά μυστήριά της. Πέρα από μια τελετουργική υποδοχή των πιστών στο σώμα της εκκλησίας, πέρα από τη λήψη της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, αποτελεί συμμετοχή στο θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

vaftisi

Γνωρίστε την Κατασκήνωση μας!
Το Θαβωρ

Εφημέριοι

Πρωτοπρεσβύτερος
Χρίστος Καζανάς

Ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Χρίστος Καζανάς γεννήθηκε το έτος 1942 εις την Μουσθένην Καβάλας εκ γονέων προσφύγων καταγομένων εκ Προύσσης Μ.Ασίας. Εις την γενέτειράν του παρηκολούθησεν τα εγκύκλια μαθήματα. Απεφοίτησεν εκ του εξαταξίου Γυμνασίου Ελευθερουπόλεως...

Αρχιμανδρίτης
Νικόλαος Παπαγεωργίου

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1981 στη Μεγάρχη Τρικάλων, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Κατόπιν μετέβη στο Σβάινφουρτ (Schweinfurt) της Γερμανίας, όπου και ολοκλήρωσε τις...

Πρωτοπρεσβύτερος
Ευστάθιος Καλπακίδης

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Καλπακίδης γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1962 στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Κατόπιν μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος
Γ.Ν.Θ « Ιπποκρατείου »

Τα νέα μας:

error: Content is protected !!

Πρωτοπρεσβύτερος
Χρίστος Καζανάς

Ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Χρίστος Καζανάς γεννήθηκε το έτος 1942 εις την Μουσθένην Καβάλας εκ γονέων προσφύγων καταγομένων εκ Προύσσης Μ.Ασίας. Εις την γενέτειράν του παρηκολούθησεν τα εγκύκλια μαθήματα.

Απεφοίτησεν εκ του εξαταξίου Γυμνασίου Ελευθερουπόλεως, της οποίας ο Επίσκοπος αείμνηστος Αμβρόσιος τον εχειροθέτησεν Αναγνώστην και τον διώρισεν κατηχητήν και βοηθόν ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως. Υπηρέτησεν την θητείαν του εις τας τάξεις του Στρατού ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού κατά τα έτη 1962 – 1964, όπου ανέπτυξεν θρησκευτικήν δράσιν χάριν των στρατευσίμων και των κατοίκων της υπαίθρου ως υπεύθυνος εξορμήσεων και εκπομπών του Ραδιοφωνικού σταθμού ενόπλων δυνάμεων Βορείου Ελλάδος.

Κατά τα έτη 1964 – 1967 εφοίτησεν εις την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν Θεσσαλονίκης προσφέρων εις τους συσπουδαστάς του, τους μαθητάς των προτύπων Σχολείων αυτής και όχι μόνο προβολάς μορφωτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου δια του προσωπικού του συνεργείου.

Μετά την λήψιν του πτυχίου του ενυμφεύθη τη Μαρία Φιλιππίδου – κόρη οικογενείας εγνωσμένου ορθοδόξου ήθους εξ Ηρακλείου Κρήτης -, μετά της οποίας απέκτησεν εξ τέκνα ( 4 άρρενα και 2 θήλεα). Την 29-12-1969 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του τότε βοηθού επισκόπου Θεσσαλονίκης αειμνήστου Στεφάνου εις τον Ι. Ν. της του Θεού Σοφίας και την 12.4.1970 πρεσβύτερος υπό του ιδίου αρχιερέως εις τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αρετσούς και Δέρκων Καλαμαριάς, εις τον οποίον ετοποθετήθη εφημέριος διαποιμαίνων την ενορίαν και διακονών εθελοντικώς εις το γραφείον δημοσίων σχέσεων και του εποπτικού υλικού της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επί αρχιερατείας μακαριστού π. Λεωνίδα Παρασκευόπουλου.

«Επιστρατευθείς» υπό του ως άνω ιεράρχου μετετέθη εις την αρτισύστατον ενορίαν Γεννήσεως – Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου εφημερεύει έως την σήμερον. Τον Οκτώβριον του έτους 1975 του ανετέθη υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος του Β? η προεδρία του ενοριακού φιλοπτώχου ταμείου (γνωστού ως «Κοινωνία Αγάπης»), την ευθύνην του οποίου έχει έως της σήμερον.

Δια την διακονίαν του αυτήν του απενεμήθη το οφφίκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου. Κατά τα έτη 1975 – 1977 εφοίτησεν εις το επιμορφωτικόν Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρεπιδημών εν Η.Π.Α. το θέρος του 1988 και την άνοιξιν του 1995 του ανετέθη υπό του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου η ένταξις εις την Ελληνορθόδοξον Επίσημον Εκκλησίαν των μη κανονικών κοινοτήτων Αγίας Βαρβάρας New Haven και αγίου Φανουρίου Elizabeth (Ν.Υ.). Δια την εν λόγω προσφοράν του τού απενεμήθη υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ευαρέσκεια και τιμητική διάκρισις.

Αρχιμανδρίτης
Νικόλαος Παπαγεωργίου

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1981 στη Μεγάρχη Τρικάλων, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1999 στο Σβάινφουρτ (Schweinfurt) της Γερμανίας.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (2021) με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Θεολογία από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τομέας Ορθόδοξης Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού).

Τον Σεπτέμβριο του 2005 εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος. Η χειροτονία του ως Πρεσβυτέρου τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης στις 25 Μαΐου 2008, οπότε και έλαβε ταυτόχρονα το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Υπηρέτησε ως Διάκονος στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης καθώς και στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης.

Από τον Μάιο του 2008 έως και τον Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε Εφημέριος στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2011 έως σήμερα υπηρετεί εκεί ως Προϊστάμενος, Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του πνευματικού έργου της ενορίας, Πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής, καθώς και Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου «Κοινωνία Αγάπης» (από το 2015).

Στην δραστηριότητά του από το 2010 εντάσσονται επίσης οι λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».
Είναι εμπνευστής και ιδρυτής της ενοριακής κατασκήνωσης «Το Θαβώρ», της οποίας την ευθύνη έχει από το 2012.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 ορίστηκε Προϊστάμενος του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Είναι υπεύθυνος μιας σειράς εκδόσεων του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής χρηστικά τευχίδια: «Η Θεία Κοινωνία κατ’ οίκον» (2008), «Το Βάπτισμα» (2009), «Εξομολόγηση» (2010), «Παρακλητικός Κανών στο Άξιόν Εστι» (2010), «Παρακλητικός Κανών στον Τίμιο Σταυρό» (2010), «Το Μυστήριον του Γάμου μέσα στην Θεία Λειτουργία» (2014), «Παρακλητικός Κανών εις την ένδοξον Μεταμόρφωσιν» (κείμενο - μετάφραση) (2014), «Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Χριστουγέννων» (2015), «Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Θεοφανείων» (2016), «Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου» (2017), «Η εξόδιος ακολουθία» (κείμενο - μετάφραση) (2018), «Ταφικά και Νεκρικά Έθιμα» (2023), «Η Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού: Προβληματισμοί σχετικά με τον εορτασμό της» (2023) .

Από το 2008 με μία ομάδα συνεργατών εκδίδει το διμηνιαίο ενοριακό περιοδικό «Θαβώριος Λόγος».

Έχει συγγράψει το έργο: Εἰς Ἴασιν. Λειτουργική και Πνευματική Διακονία - Θεία Ευχαριστία – Βάπτισμα Ανάγκης – Ευχέλαιο – Εξομολόγηση – Νομικό πλαίσιο – Νοσηλευτικό Ευχολόγιο [Λειτουργικὰ καὶ Ὑμνολογικὰ Παράλληλα, 13], εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2022.

Πρωτοπρεσβύτερος
Ευστάθιος Καλπακίδης

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Καλπακίδης γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1962 στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα της στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Κατόπιν μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Εισήχθη το 1995 στη Θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. στο τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας και έλαβε το πτυχίο του τον Ιούνιο του 2000.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 14 Σεπτεμβρίου του 1992 από το Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Χρυσοφάκη και υπηρέτησε ως διάκονος στον Ι. Ν. της Του Θεού Σοφίας.

Στις 31 Σεπτεμβρίου του 1992 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε στον Ι. Ν. Αγίων Νικολάου και Δημητρίου στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Από το Νοέμβριο του 1993 και εξής υπηρετεί ως εφημέριος στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης kαι από 18 Φεβρουαρίου 2010 εξυπηρετεί και τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Επικοινώνησε μαζί μας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο