Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Παπαγεωργίου (κατά κόσμον Νικόλαος) γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1981 στη Μεγάρχη Τρικάλων, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Κατόπιν μετέβη στο Σβάινφουρτ (Schweinfurt) της Γερμανίας, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Εισήχθη το 1999 στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θεολογίας, και έλαβε το πτυχίο του το Μάρτιο του 2004.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2005 εκάρη μοναχός και την επόμενη ημέρα, στις 3 Σεπτεμβρίου, χειροτονήθηκε διάκονος.

Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, όπου και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 25 Μαΐου 2008 (Κυριακή της Σαμαρείτιδος) λαμβάνοντας την ίδια μέρα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Μοναχός, διάκονος, πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης χειροτονήθηκε και χειροθετήθηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

Από τις 26 Μαΐου του 2008 και εξής υπηρετεί ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης. Και από τις 18 Φεβρουαρίου 2010 εξυπηρετεί και τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.