Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη

Δελφών & Μιαούλη, 546 42

2310 828989

Τηλέφωνο Ιερού Ναού

Ιστορικό

   

Η ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (επί των οδών Δελφών και Μιαούλη) αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ενορίες της Θεσσαλονίκης. Είναι όμως ταυτόχρονα και μία από τις νεότερες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των πολυπληθών κατοίκων, που έμεναν ουσιαστικά αποίμαντοι και ταλαιπωρούνταν προκει- μένου να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες στις παρακείμενες ενορίες Αγίας Τριάδος και Αναλήψεως του Σωτήρος.

Η σύσταση της πρώτης Ερανικής Επιτροπής έγινε το 1969, τότε που σε πρώτη φάση λειτούργησε ως ναός ο υπόγειος χώρος, κατακόμβη του σημερινού Ιερού Ναού. Τα θυρανοίξια του Ναού τελέσθηκαν το 1984 και τα εγκαίνια στις 2 Νοεμβρίου του 1986 από το μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα τον Β’ .

Η ταχύτητα ανέγερσης και αποπεράτωσης του Ιερού Ναού, που αποτελεί σήμερα το κόσμημα της περιοχής, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των υπευθύνων και ιδιαιτέρως στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Ζώγκα και στο εντυπωσιακό ενδιαφέρον και τη συγκινητική προσφορά των ευσεβών πιστών της ενορίας.

Ο Ιερός Ναός κατέστη ενοριακός με το υπ’ αριθμόν 201/3-5-88 ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 87/9-5-88 τεύχος πρώτο φύλλο της Ελληνικής Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.). Με το υπ’ αριθμόν 116/15-11-2010  προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 197/ 22-11-2010 τεύχος πρώτο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) απαλείφεται η δεύτερη ονομασία του Ναού (Μεταμορφώσεως και Γεννήνεως) και διατηρείται η ονομασία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένος ο Ναός από τα εγκαίνια. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 6 Αυγούστου.

Από το Μάρτιο 1993 στον Ιερό Ναό φυλάσσεται ως κειμήλιο αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου «Άξιον Εστί» σε ειδικό προσκυνητάρι – μπαίνοντας αριστερά – προς ευλογία των πιστών, που προσέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να προσκυνήσουν τη χάρη Της.

Η επίσκεψη και παραμονή του Τιμίου Σταυρού από τα Ιεροσόλυμα το Σεπτέμβριο το 2010, της Παναγίας της Αγιοταφίτισσας το 2 14 και της Εσθήτας της Παναγίας το 2016 αποτέλεσαν για την Ενορία μας και την Θεσσαλονίκη εν γένει μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη ευλογία.

error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο